Edemul angioneurotic

Sinonime: angioedemul sau edemul Quincke

Angioedemul este un edem care apare în straturile profunde ale pielii sau la nivelul mucoaselor.

Mecanisme de producere a edemului angioneurotic

Se prezintă sub două forme: angioedemul mediat de histamină și angioedemul mediat de bradikinină, ambele fiind substanţe ce produc vasodilataţie și creșterea permeabilităţii capilare.

Etiologia edemului angioneurotic mediat de bradikinină

Angioedemul mediat de bradikinină poate fi ereditar (transmitere autosomal dominantă) sau dobândit în timpul vieţii.

Angioedemul ereditar se explică prin carenţa sau acţiunea redusă a unei proteine cu numele de C1 inhibitor esterază (C1-INH), care inhibă acţiunea bradikininei, intervenind în situaţiile când este stimulată apariţia bradikininei, cum sunt infecţiile.

Forma dobândită poate fi indusă de unele medicamente cum sunt inhibitorii enzimei de conversie a aldosteronului (IEC) și blocanţii receptorului de angiotensină (blocanţi AT-1), deoarece acestea reduc inactivarea bradikininei. Acest tip de reacţie adversă, a acestor medicamente, poate apare de la începutul tratamentului cu aceste medicamente sau pe parcurs.

Pubertatea, sarcina, tratamentul cu contraceptive estro-progesteronice, tratamentul estrogenic în menopauză cresc frecvența cu care apare angioedemul mediat de bradikinină.

Manifestarile clinice în cele două forme de edem angioneurotic

Angioedemul mediat de histamină se însoţeste de prurit și aspect de urzicătură și se dezvoltă în timp scurt, iar angioedemul mediat de bradikinină nu este însoţit de prurit sau aspectul de urzicătură și atinge întreaga sa amploare într-un timp mai lung (în cîteva ore).

Angioedemul mediat de histamină este localizat, mai ales, la nivelul feţei (pleoape, buze).

În angioedemul mediat de bradikinină edemele apar la nivel subcutanat, la nivelul feţei sau la extremităţi, dar și la nivel mucos, de exemplu, laringian (cu pericol de sufocare) sau la nivel gastro-intestinal (cu crampe intestinale, vărsături și diaree).

De remarcat este că, la nivelul pleoapelor și buzelor, ţesuturile sunt foarte laxe, permiţând apariţia unui edem deosebit de voluminos.

Diagnosticul pozitiv în edemul angioneurotic mediat de bradikinină, forma ereditară

Pentru diagnosticul angioedemului ereditar sunt necesare anumite examene de laborator: C1-IHN (cantitativ și activitate), C4, C1q.                                       

Tratamentul în cele două forme de edem angioneurotic

Angioedemul mediat de histamină se tratează cu antihistaminice și cortizon.

Tratamentul în angioedemul mediat de bradikinină constă în administrarea unui inhibitor de bradikinină, deoarece cortizonul sau antihistaminicele nu au eficacitate în acest caz, adrenalina având, de asemenea, o eficacitate redusă.