Edemul traumatic

Cauzele de apariție a edemului traumatic

Edemul traumatic apare după contuzii, luxaţii, arsuri, fracturi sau operaţii chirurgicale.

Mecanismul de producere al edemului traumatic

Edemul traumatic se datorează fenomenului de inflamaţie acută care însoţește leziunea celulară și care asociază vasodilataţie locală, hiperpermeabilitate capilară și pătrunderea proteinelor în interstiţiu. Edemul traumatic este, deci, un edem de tip inflamator.

Este un alt tip de edem decât edemul din Morbus Sudeck sau limfedemul secundar leziunilor căilor limfatice, prin traumatisme sau operații chirugicale.

Manifestări clinice în edemul traumatic

Aspectul tipic din edemul traumatic este cel de umflătură, la locul traumei, asociind temperatură locală crescută și, uneori, înroșire, hematom. Apare imediat după momentul traumei sau operației chirurgicale și durează câteva zile sau săptămâni.

În cazurile severe, care au produs leziunilor căilor limfatice, edemul persistent poate indica reducerea edemului traumatic și dezvoltarea limfedemului secundar traumatic.

Tratamentul edemului traumatic

Aplicarea locală de comprese reci sau pungă cu gheață diminuează edemul traumatic. Este preferată aplicarea continuă, de câteva ore, așa cum precizează Prof. M. și Prof. E. Földi, deoarece aplicarea intermitentă este nefavorabilă, prin fazele de hipermie reactivă.

Cele mai folosite medicamente în acest caz sunt antiinflamatoarele de tip nesteroidian.

Poziţia ridicată a membrelor edematoase favorizează reducerea edemului și a durerii asociate leziunilor tisulare. De asemenea, repaosul extremității afectate favorizează reducerea edemului traumatic.

Edemul traumatic beneficiază, de asemenea, în mod deosebit, de tratamentul cu drenaj limfatic manual și compresie cu bandaje sau ciorapi compresivi.

După efectuarea de eforturi fizice prelungite sau grele, ca, de exemplu, în practicarea de sporturi de performanţă, se produc micro-traume multiple, cu apariţia de edeme, ce pot fi ameliorate cu mult succes prin tratamentul cu drenaj limfatic manual.  

Tratamentul trebuie să fie mereu individual stabilit. Astfel, întrucât presiunea este un factor ce poate accentua inflamația sau infecția, iar drenajul limfatic manual reprezintă aplicarea unei mici presiuni, poate fi necesar să fie evitat. De asemenea, unele traumatisme necesită imobilizarea cu gips sau atelă.