Contenția regiunii edematoase cu ajutorul mijloacelor de compresie
Un tratament curativ al edemului limfatic nu este cunoscut, astfel, terapia actuală reușește doar să împiedice agravarea limfedemului și se bazează, cea mai mare parte din timp, pe compresia din exterior a extremităţii edematoase, cu ajutorul mijloacelor de compresie, cum sunt cele sub formă de articole de îmbrăcat, confecţionate din materiale cu forţă de compresie, numite ciorapi compresivi (nume generic, atât pentru membrele inferioare, cât și pentru bazin, abdomen, membrele superioare, iar în anumite cazuri, chiar și pentru zona toracelui sau a capului).
Cum acționează mijloacele de compresie, în regiunea edematoasă
Ciorapii compresivi împiedică extensia pielii sub presiunea și greutatea lichidului de edem și, deoarece exercită o forţă de presiune asupra regiunii cu edem, determină creșterea presiunii din spaţiul intercelular, în această regiune. Datorită acestei presiuni crescute, scade difuziunea lichidelor dinspre capilare spre spaţiul interstiţial, deci este diminuată producţia de lichid intercelular, scăzând cantitatea de edem.
Compresia exterioară nu poate, însă, depăși o anumită limită, deoarece, la o presiune de peste 30 mm Hg se produce comprimarea capilarelor, care nutresc ţesuturile (această observație este importantă, deoarece anterior a fost considerat că o compresie este cu atât mai eficientă, cu cât este mai puternică).
Ciorapii compresivi sunt indispensabili
Fără compresia extremităţii edematoase, efectul terapiei cu drenaj limfatic manual s-ar pierde foarte repede, deoarece edemul se reface, în scurt timp. Acest lucru este foarte important de precizat, deoarece complianţa pacienţilor la a purta ciorapi compresivi este destul de redusă, iar tratamentul cu drenaj limfatic manual are un cost destul de ridicat.
Când se confecționează ciorapii compresivi?
Cel mai potrivit moment în care se pot confecţiona ciorapii compresivi, pentru un pacient, este acela în care s-a încheiat terapia decongestionantă intensivă și a fost atinsă cea mai bună reducere posibilă a edemului. Ciorapii se confecţionează după măsurile individuale ale fiecărui pacient.
Particularități de fabricație a ciorapilor compresivi
Ciorapii compresivi recomandaţi în cazurile de edem limfatic au însăilătura plată, spre deosebire de cei utilizaţi în cazul insuficienţei venoase, care au însăilătura rotundă. Există zeci de firme producătoare de ciorapi compresivi.
Clasele de compresie a ciorapilor compresivi
După puterea compresivă a ciorapilor, se deosebesc 4 clase de compresie: 1, 2, 3 și 4.
Clasa de compresie 1 este indicată în boala arterială periferică, paralizii, insuficienţa cardiacă.
Clasa de compresie 4, cea mai puternică, este foarte rar folosită.
În unele cazuri se recomandă a se îmbrăca ciorapii compresivi unul peste altul, pentru a mări puterea compresivă, forța de compresie nefiind, însă, aditivă.
Așa cum a fost demonstrat experimental, o compresie foarte mare nu înseamnă mereu o terapie mai eficientă, deoarece, peste un anumit nivel, compresia excesivă blochează fluxul limfatic, deci agravează limfedemul.
O compresie suplimentară, necesară în zona dorsului mâinii în cazul pacienților (mai ales paciente) care prezintă limfedem accentuat, cu un aspect bombat al dorsului mânii, se poate obţine folosind o pernuţă compresivă (Handkompresse), în interiorul mănusii compresive.
Pentru membrele inferioare, în cazul limfedemului de volum mare, care duce la pierderea formei firești în regiunea articulației gleznei, este posibilă adiționarea, la ciorapii compresivi, de profile, care permit o acțiune mai bună a forței ciorapilor compresivi în fosele retromaleolare, de o parte și de alta a tendonului lui Achile.
Când sunt purtați ciorapii compresivi?
Pacienţii cu limfedem trebuie să poarte ciorapi compresivi adecvaţi, în fiecare zi, de când se ridică dimineaţa din pat, până la o nouă perioadă de repaus în pat, pentru toată durata vieţii.
Ciorapii compresivi sunt purtaţi cu dificultate în timpul verii, când adesea sunt temperaturi atmosferice foarte mari. Este însă necesar să fie purtaţi, cu consecvenţă, mai ales vara, deoarece căldura, îndeosebi, agravează edemul, iar orice agravare poate fi ireversibilă.
Ciorapii compresivi sunt uneori necesari chiar și pe timpul repausului la pat, așa cum este perioada de somn
În caz de edem limfatic grav, care se accentuează chiar și în timpul repausului în poziţie orizontală, se indică a se purta un ciorap compresiv și pe timp de noapte, de obicei confecţionat în clasa de compresie 1.
Rolul deosebit al ciorapilor compresivi pentru mână sau picior
Costul unui ciorap compresiv pentru mână sau pentru laba piciorului este mare, deoarece a confecţiona un ciorap, după forma individuală a degetelor și după dimensiunile mici ale acestora, este mai dificil. Dar acest ciorap compresiv poate avea un rol foarte important: la nivelul mâinii, pentru păstrarea mobilităţii articulare a degetelor, iar la nivelul labei piciorului, pentru menţinerea unui volum normal al labei piciorului. Acest ultim aspect este semnificativ, deoarece, atunci când edemul la nivelul labei piciorului este foarte important, pacientul poate avea nevoie, la piciorul afectat, care devine mai voluminos (mai ales în absenţa tratamentului adecvat), de o încălţare cu un număr mai mare sau executată de comandă, decât la piciorul sănătos (sau mai puţin afectat).
Când laba piciorului sau mâna sunt afectate de un edem abundent, având un aspect bombat, degetele fiind, de asemenea, edematoase, se recomandă a se utiliza ciorapi compresivi pe timpul zilei și pe timpul nopții pentru aceste zone (acești ciorapi compresivi pot fi în clasa de compresie 2 pentru laba piciorului, deoarece cei confecționați în clasa de compresie 1 adesea alunecă, în timpul somnului, având dimensiuni reduse).
Consilii pentru întreținerea ciorapilor compresivi
Ciorapii compresivi se spală cu un detergent adecvat, care nu afectează fibrele elastice, cu o apă puţin calcaroasă.
Din motive igienice, un pacient trebuie să dispună de 2 set-uri de ciorapi compresivi, deoarece este vorba de ciorapi de purtat zilnic, fără excepţie, de dimineaţa, până seara. Trebuie să fie spălaţi zilnic, pentru prevenţia infecţiilor. După ce au fost spălaţi, nu se pot usca repede (în uscătorul electric sau pe calorifer), ci doar la distanţă de o sursă de căldură, pentru că altfel se deteriorează fibrele elastice, deci puterea lor compresivă. De aceea, este bine ca pacientul să dispună de un set de ciorapi compresivi de schimb: cât timp un set de ciorapi se află la uscat, să poată avea la dispoziţie alţi ciorapi compresivi de purtat.
Semnificația denumirii de "set de ciorapi compresivi"
Un set este format din numărul total de ciorapi necesari, pentru un pacient, pentru tratamentul compresiv adecvat pentru toate regiunile afectate de edem, de exemplu, pentru limfedemul bilateral al membrelor inferioare, un set poate fi format din ciorapi pentru laba piciorului, de la ambele picioare, plus ciorapi de purtat, parţial suprapuși peste primii, de la degetele de la picioare până în zona inghinală, pentru ambele picioare, plus ciorapul compresiv pentru zona bazinului (în total, 5 piese de îmbrăcat).
Intervalul de garanție al ciorapilor compresivi
Forţa elasto-compresivă a ciorapilor compresivi durează doar 6 luni, din cauza utilizării zilnice a ciorapilor, inclusiv în timpul unei activităţi sportive (moderate, dar absolut recomandate, deoarece este o parte din terapie). La fiecare 6 luni este, deci, necesar să se confecţioneze alte 2 set-uri de ciorapi compresivi, după măsurile individuale.
Posibilitatea de a purta ciorapi compresivi la membrele care nu prezintă un edem limfatic manifest, ci doar unul potenţial
În cazul în care un pacient oncologic a suferit o intervenţie chirurgicală de ablaţie a unui număr foarte mare de ganglioni limfatici sau a urmat radioterapia căilor limfatice și nu prezintă un edem limfatic manifest, este posibil ca, preventiv, să poarte ciorapi compresivi, deoarece prezintă factorii de risc pentru apariţia edemului limfatic, mai ales în caz de efort fizic crescut sau în timpul verii, deoarece aceste circumstanțe sunt factori precipitanţi tipici ai limfedemului și l-ar putea declanșa.
În cazul în care un pacient a suferit o intervenţie chirurgicală incluzând limfonodectomia pelvină și/sau paraaortală bilaterală extinsă și prezintă deja un edem limfatic manifest la nivelul unul singur picior, este mai bine dacă acceptă să poarte ciorapi compresivi și pentru piciorul care are aspect normal, deoarece există factorii de risc pentru apariţia edemului limfatic manifest și la acest nivel și, de exemplu, în caz de efort fizic crescut sau în caz de temperaturi atmosferice înalte, poate să apară limfedemul manifest și la membrul inferior inițial neafectat de edem limfatic manifest.
Toleranţa pentru ciorapi compresivi este însă, adesea, destul de scăzută, de aceea, mulţi pacienţi cu limfedem (manifest) la un singur membru inferior, chiar dacă sunt predispuși pentru limfedem bilateral, îmbracă ciorapi compresivi doar pentru piciorul afectat.
În timpul efectuării de activităţi fizice cu membrele cu risc de limfedem, precum și în timpul expunerii la căldură, este, însă, absolut indicat să se poarte ciorapul compresiv, care să poată să împiedice suprasolicitarea limfatică, ce poate apare, prin producerea crescută de limfă, din aceste situaţii.
Efectele nefavorabile posibile ale ciorapilor compresivi
Un număr redus de pacienţi întâmpină o dificultate în a purta ciorapi compresivi întrucât prezintă reacţii alergice la diferite materiale din care sunt confecţionaţi ciorapii compresivi. În acest caz, se poate testa tolerabilitatea pielii, la diferite materiale oferite de producători sau pot fi indicați ciorapii compresivi cu fibre de argint. Aceștia din urmă sunt indicaţi și în alte situaţii, cum ar fi: dermatita de stază, micozele recidivante unghiale, interdigitale sau pielii tălpilor de la nivelul picioarelor, eczeme recidivante, ulcere de gambă recidivante.
Ca urmare a folosirii de ciorapi compresivi, datorită presiunii exercitate asupra vaselor de sânge superficiale, pielea poate deveni uscată, mai ales la nivelul labei piciorului. Pielea este, de altfel, frecvent, tendenţial uscată, îngroșată și cu crăpături, la nivelul călcâielor. Ciorapii compresivi agravează această tendinţă. Micile crăpături ale pielii, ce pot apărea deoarece pielea este uscată, pot deveni o poartă de intrare pentru agenţii bacterieni ce produc erizipelul. Pentru a mări capacitatea pielii de a funcţiona ca o barieră protectoare, este necesar a se efectua îngrijirea zilnică a pielii, aplicând o cremă hrănitoare, cu ph 5-5,5, deci neutral pentru tegument, pe toată zona care, în decursul zilei, se află sub compresie.
Apariţia micozelor este favorizată de purtarea de ciorapi compresivi pentru membrele inferioare, care duce, pentru unii pacienţi, la transpiraţia excesivă a picioarelor, precum și datorită presiunii exercitate de către ciorapii compresivi asupra vaselor de sânge superficiale, ceea ce duce la scăderea gradului de troficitate a pielii și unghiilor. Astfel, în faltele tot mai înguste dintre degetele edematoase pielea este neaerisită și rămâne permanent umedă, mediu prielnic dezvoltării ciupercilor.
Ciorapii compresivi care strâng excesiv în anumite segmente, ștrangulând, nu sunt adecvaţi și este mai bine să nu fie purtaţi. Din păcate, în practică, deoarece ciorapii compresivi sunt foarte scumpi, nu rareori, se observă că sunt purtaţi în continuare, chiar dacă strâng, chiar puternic, pe alocuri. Uneori, ciorapii compresivi, executaţi după dimensiunile individuale, nu sunt perfect executaţi, de la început, alteori, creșterea de volum, a membrelor cu edem, este mult prea mare, prin agravarea limfedemului, astfel încât ciorapii compresivi rămân prea strâmţi, și funcţionează, în unele segmente, ca un garou. Acest fapt poate agrava, local, limfedemul.
Sutienul adecvat pacientelor cu limfedem al braţului
În cazul pacientelor care prezintă limfedem al braţului, toracelui și sânului (de obicei un limfedem secundar, apărut cel mai adesea ca o complicaţie după tratamentul pentru cancerul de sân), se recomandă a se purta un sutien adecvat, special confecţionat, cu bretele late, ce diminuează presiunea exercitată de acestea, sub greutatea sânilor, în teritoriul care cuprinde vasele limfatice ce drenează zona cu edem.
Mai multe informaţii despre un astfel de sutien special se pot găsi aici.
O compresie suplimentară, necesară în zona sânului în cazul pacientelor care prezintă limfedem al sânului, se poate obţine folosind o pernuţă compresivă (Brustkompresse).