Limfologia

Limfologia 

Limfologia este ramura medicală dedicată sistemului limfatic, ce studiază diferitele circumstanţe în care sunt afectate căile limfatice astfel încât apare edemul limfatic, precum și modalităţile de tratament ale edemului limfatic.

Elementul clinic central în limfologie este edemul limfatic. De exemplu, afecțiunile ganglionilor limfatici descrise în oncologie, dermatologie sau în cadrul bolilor infecţioase, sunt cercetate, în limfologie, numai din punctul de vedere în care determină o tulburare a circulaţiei limfatice, cel mai adesea prin lezarea, infiltrarea sau comprimarea vaselor limfatice.

Câteva date despre dezvoltarea acestei ramuri medicale

Se spune că istoria limfologiei începe încă din antichitate, astfel medicii egipteni de acum 3.000 de ani ar fi avut cunoștinţe despre un al treilea sistem circulator. Despre Hippocrate din Cos, supranumit și "părintele medicinii", a rămas cunoscut faptul că ar fi vorbit despre "vase în care circulă sângele alb".

În secolul al XVII-lea, medicii Gaspar Asellius, Jean Pecquet, Thomas Bartholinus, Olaus Rudbek și alţii au adus mari contribuţii în descrierea anatomiei sistemului limfatic și a fost formulată, pentru prima dată, ipoteza că obstrucţia vaselor limfatice ar duce la apariţia edemelor. Cisterna chyli mai este cunoscută, și astăzi, sub numele de "cisterna Pecquet".

În anii 1930, filozoful și fizioterapeutul danez Emil Vodder a descris și dezvoltat tehnica limfodrenajului manual, preluând o metodă de tratament ce exista la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Începând cu anul 1964 medicul german Johannes Asdonk s-a dedicat cercetării tehnicilor de drenaj limfatic manual și de bandaj compresiv pentru tratamentul edemului limfatic, îmbunătăţind metoda dezvoltată în precedenţă de Emil Vodder. Doctorul Asdonk a fondat în 1972 prima clinică de limfologie din lume, dedicată tratamentului edemelor limfatice, precum și altor forme de edeme. Aceasta clinică, ce astăzi îi poartă numele, se numește "Feldbergklinik Dr. Asdonk" și se găsește în localitatea Sankt Blasien, din sud-vestul Germaniei.

Limfologia în prezent

Limfologia este un domeniu medical ce se poate divide în limfadenologie și limfangiologie, aceasta din urmă fiind, propriu-zis, ramura care studiază situaţiile în care apare dificultatea de transport a limfei, cu apariţia edemului limfatic.

Denumirea de "limfologie" este folosită în mod oficial la nivel internațional. Poate fi considerată o ramură a angiologiei și a medicinei reabilitative.

Clinicile cu profil limfologic sunt, în general, puţine ca număr, în întreaga lume.

În prezent se asistă la creșterea numărului de pacienţi ce suferă de edem limfatic, mai ales ca urmare a tratamentului oncologic, dar și în urma unor traumatisme, intervenții chirurgicale, precum și în urma obezităţii sau altor forme de edeme.

În afară de aceasta, pe plan mondial, un număr imens de cazuri de edem limfatic sunt cele determinate de filarioză, boală determinată de un parazit ce colonizează vasele limfatice.

Prevenirea apariţiei sau agravării edemului limfatic la pacienții oncologici este necesară

Pacienţii care au primit diagnosticul de tumoră malignă și pentru care tratamentul curativ oncologic necesită o intervenţie chirurgicală care include extirparea unui număr mare de ganglioni limfatici sau un tratament radioterapic al căilor limfatice, trebuie să fie instruiţi, în privinţa riscului ca acestea să ducă la apariţia edemului limfatic manifest, condiție patologică ce afectează mult calitatea vieţii și care necesită un tratament permanent.

Lipsa informaţiilor despre edemul limfatic pentru acești pacienți, înseamnă foarte adesea că pacienții nu știu să evite factorii declanșatori ai edemului limfatic. De asemenea, datorită lipsei informaţiilor, diagnosticul de edem limfatic este tardiv stabilit, iar începerea cu întârziere a tratamentului edemului limfatic nu permite reducerea suficientă a volumului edemului sau a gradului de fibroză limfostatică.

O informare mai bună despre edemul limfatic este necesară pentru a oferi o perspectivă mai bună pacienţilor, dar și pentru calitatea actului medical.

Un tratament cu scop de vindecare a edemului limfatic nu este cunoscut

Deoarece edemul limfatic este cel mai adesea o afecţiune ireversibilă și destul de invalidantă, pentru care nu se poate vorbi, până la nivelul cunoștinţelor actuale, de un tratament cu scop de vindecare, fiind posibile doar ameliorarea sau împiedicarea agravării acestuia, limfologia se dovedește a fi un domeniu medical în care este foarte necesară activitatea de cercetare știinţifică, cu scopul de a dezvolta metode de tratament mai eficiente.