Mijloace ajutătoare pentru îmbrăcarea ciorapilor compresivi

Mijloace ajutătoare pentru îmbrăcarea ciorapilor compresivi

Ciorapii compresivi se îmbracă, adesea, cu mare greutate, mai ales în cazul ciorapilor compresivi în clasa de compresie 3, dar și în cazul celor în clasa de compresie 2. Îmbrăcarea lor este și mai anevoioasă atunci când pacienții prezintă o scădere a forței mâinilor, artroză la nivelul degetelor de la mâini, când sunt mai în vârstă sau când trebuie să evite efortul muscular crescut, de exemplu, datorită unei afecțiuni cardiace sau edemului limfatic la unul din membrele superioare.
Foarte mulți pacienți sunt, de aceea, nevoiți să solicite, permanent, ajutorul celorlalți membri ai familiei, pentru a îmbrăca ciorapii compresivi și, nu rareori, pentru a-i dezbrăca.

Mănușile speciale pentru îmbrăcarea ciorapilor compresivi aduc o înlesnire deosebită la îmbrăcarea ciorapilor compresivi. Aceste mănuși prezintă la nivelul feței palmare o suprafață rugoasă, cu aderență foarte bună la ciorapii compresivi și ajută, în mod remarcabil, la diminuarea efortului necesar pentru a îmbrăca, în mod autonom sau cu ajutorul cuiva, ciorapii compresivi.

De asemenea, pentru a reduce acest efort și pentru ca pacienții să devină independenți de ajutor extern la îmbrăcarea de ciorapi compresivi, sunt oferite încă două soluții.

Prima este sub forma unui gen de cilindru dintr-un material foarte subțire și foarte neted, care se îmbracă întâi și peste care se îmbracă ciorapul compresiv, cu mare ușurință, întrucât alunecă pe suprafața acestuia. Acest ”cilindru” ajutător este apoi îndepărtat.

A doua modalitate este realizată cu ajutorul unui cadru metalic, pe care se poziționează întâi ciorapii compresivi, apoi aceștia sunt îmbrăcați cu mai multă ușurință.

Mai jos sunt prezentate câteva link-uri utile, cu multe imagini care prezintă aceste tipuri de produse, de pe paginile oficiale ale producătorilor de mijloace de compresie:
https://www.medi.de/produkte/zubehoer/anziehhilfen/
https://www.jobst.de/tragen-und-pflegen/pflege-serviceprodukte/an-und-ausziehhilfe.html
https://www.juzo.com/de/produkte/kompressionsversorgungen/an-und-ausziehhilfen

Se precizează că link-urile nu au rol de publicitate și nu sunt sponsorizate. Ele sunt furnizate pentru rolul lor informativ, deoarece utilizarea acestor mijloace ajutătoare este aproape indispensabilă, pentru pacienții cu edeme limfatice, care sunt nevoiți să poarte, în fiecare zi, ciorapi compresivi. Cei mai mulți pacienți, chiar dacă sunt tineri și nu au dificultăți propriu-zise pentru a îmbrăca ciorapii compresivi, folosesc mănușile de cauciuc, pentru a proteja ciorapii compresivi de riscul de a îi afecta, datorită unghiilor. Pentru pacienții mai în vârstă sau care suferă de diferite afecțiuni, celelalte mijloace se pot revela de un real ajutor. Astfel, indicarea acestor produse și acestor link-uri este necesară.