Bandajul compresiv multistrat

Rolul și mecanismul de acțiune al bandajului compresiv

Un tratament curativ al edemului limfatic nu este cunoscut. Terapia actuală reușește doar să reducă volumul limfedemului, să diminueze gradul de fibroză limfostatică și se bazează, cea mai mare parte din timp, pe compresia din exterior a extremităţii edematoase, cu ajutorul mijloacelor de compresie, care sunt ciorapii sau bandajele compresive.

Acestea accentuează în mod suplimentar efectul de stimulare a fluxului limfatic determinat de mișcarea fizică, de aceea se recomandă efectuarea de mișcare purtând mijloace de compresie.

Ca și ciorapii compresivi, bandajul compresiv împiedică extensia pielii sub presiunea și greutatea lichidului de edem și, deoarece exercită o forţă de presiune asupra regiunii edematoase, determină creșterea presiunii din spaţiul intercelular, în această regiune. Datorită acestei presiuni crescute, scade difuziunea lichidelor dinspre capilare spre spaţiul interstiţial, deci este diminuată producţia de lichid intercelular, scăzând cantitatea de edem.

Scurtă prezentare a modului în care se efectuează bandajul compresiv

Bandajul compresiv multistrat se realizează din 4 tipuri de materiale suprapuse: primul este din bumbac și are rol absorbant al transpiraţiei, prevenind și reacţiile alergice ale pielii la materialele din straturile ulterioare, al doilea uniformizează presiunea exercitată de straturile superioare sau imprimă grade diferite de presiune, al treilea este folosit pentru bandajarea degetelor, mâinilor și labelor picioarelor, iar al patrulea strat este cel care exercită, propriu-zis, presiunea de compresie.

În această fotografie se observă că antebrațul este acoperit de materialul de bumbac și se execută bandajul compresiv al degetelor, toate produsele utilizate fiind materiale de bandaj, special confecționate cu acest scop

Terapia compresivă cu bandaje

Care este momentul în care se aplică bandajul compresiv?

În cazul tratamentului intensiv decongestionant, bandajul se aplică de două ori pe zi, după fiecare din cele două ședinţe de drenaj limfatic manual. Prima ședinţă de drenaj limfatic, din cadrul tratamentului intensiv, se aplică dimineaţa, cea de a doua se aplică în timpul după-amiezii. Primul bandaj compresiv multistrat trebuie să fie îndepărtat cu puţin timp înainte de efectuarea celei de a doua ședinţe de drenaj limfatic, iar cel de-al doilea bandaj compresiv multistrat al zilei trebuie să rămână aplicat, de preferinţă, până seara târziu.

După externarea din clinica unde s-a efectuat tratamentul decongestionant intensiv, tratamentul cu drenaj limfatic manual se efectuează în regim ambulatoriu, cu scop de întreţinere și se execută, cel mai adesea, cu frecvenţa de 2 ori pe săptămână. Se recomandă, și în acest caz, dacă este posibil, executarea unui bandaj compresiv, la finalul ședinţei de drenaj limfatic, pentru a fi purtat până la șfârșitul zilei.

Bandajul compresiv se poate aplica direct pe piele sau deasupra ciorapilor compresivi.

Bandajul compresiv înlocuiește, în anumite cazuri, ciorapii compresivi

O situaţie în care bandajul compresiv se realizează zilnic, înlocuind, practic, ciorapii compresivi, este cazul în care pacientul prezintă ulcere ale gambelor, eczeme sau alte boli dermatologice, ori când deformarea membrelor este atât de mare încât nu este posibilă confecţionarea de ciorapi compresivi după măsurile și particularităţile individuale, precum și în cazul unui edem limfatic sever, pentru care compresia cu ajutorul ciorapilor compresivi nu este suficientă.

Tehnica bandajului compresiv multistrat este deosebit de dificilă

Sunt multe aspecte de care trebuie să se ţină seama la efectuarea bandajului compresiv, de exemplu, un bandaj insuficient strâns nu își îndeplinește rolul, iar dacă este prea strâns poate cauza presiune pe vasele de sânge, de exemplu, în fosa poplitea, cu apariţia de dureri și risc de tromboză venoasă profundă.

Bandajul trebuie să fie foarte stabil, permiţând pacientului să efectueze mișcări de gimnastică, având membrele superioare sau inferioare bandajate.

De obicei se realizează compresia prin bandaj pentru membrele superioare sau inferioare și uneori chiar a peretelui abdominal. Bandajarea ușoară a toracelui, în cazurile cu edem limfatic la nivelul toracelui și sânilor, poate fi încercată, ca mijloc terapeutic, după efectuarea drenajului limfatic manual, mai ales în cadrul tratamentului staţionar.

Contraindicațiile bandajului compresiv

Bandajul compresiv nu se poate aplica în cazul în care există inflamații acute, infecții și alte boli dermatologice acute, pe suprafață întinsă și cu potențial de extindere, în regiunea edematoasă.

Cazul pacienților cu ulcere de gambă (venoase, limfogene)

În cazul în care membrele inferioare prezintă ulcere, efectuarea bandajului compresiv este posibilă și este indicată, datorită eficienței terapeutice deosebite. Bandajul se efectuează după ce realizează toaleta chirugicală a ulcerelor, acoperirea lor cu pansament și după realizarea ședinței de drenaj limfatic manual, inclusiv în zona marginilor ulcerelor.

Aplicarea bandajului compresiv pe timp de noapte

Se preferă, cel mai adesea, ca pentru timpul nopţii să se îndepărteze bandajul compresiv, căci pielea trebuie să fie aerisită și nutrită, ambele fiind deficitare sub compresie.

În cazul unui tratament care se dorește mai intens, pentru limfedemul sever, se poate încerca aplicarea unui bandaj care ramâne peste noapte, până a doua zi. În acest caz este nevoie de o execuţie foarte bună a bandajului, pentru a evita producerea de presiune excesivă în anumite zone. Dezavantajul bandajului nocturn este că poate supraîncălzi regiunea bandajată, iar căldura agravează edemul.

Cazul pacienților cu leziuni nervoase radiogene

Pentru a ilustra acest subiect, se poate da exemplul edemului limfatic secundar al braţului, apărut după tratamentul pentru cancer mamar, când se asociază leziuni nervoase ale plexului brahial, cauzate de radioterapie. În acest caz, există un risc de apariţie a complicaţiilor bandajării, dacă se produce presiune prin bandajul prea strâmt în anumite zone sau dacă se lasă bandajul și pe durata nopţii. De aceea, se poate spune că bandajul compresiv nu este ușor de realizat, necesitând multă profesionalitate în execuţie.

La pacientele care au fost tratate de cancer mamar în urmă cu mai multe decenii, când radioterapia era mult mai intensă, leziunile nervoase asociate radioterapiei erau mai frecvente, prezentându-se chiar sub forma de pareze/paralizii ale braţului. Într-un astfel de caz, în timpul somnului, pacienta nu poate mișca prea mult braţul afectat și zona de braţ comprimată sub greutatea braţului poate duce, în cazul unui bandaj compresiv prea strâmt, la apariţia de zone de presiune, cu consecinţe foarte nefavorabile.

Auto-bandajul

Un bandaj mai puţin profesionist, dar cu o eficacitate care îl recomandă pentru a fi efectuat, este bandajul executat de către pacientul însuși sau de către apropiaţii săi, în cadrul tratamentului ambulatoriu, pentru zi sau pentru timpul nopţii. Bandajul diurn se poate aplica direct pe piele sau deasupra ciorapilor compresivi.

Bandaje nocturne speciale sunt comercializate de numeroase firme producătoare și se pot aplica uneori de către pacientul însuși (Mobiderm). Datorită structurii deosebite a acestor tipuri de bandaje, se produc presiuni de valori diferite pe suprafața membrului cu limfedem, sub greutatea proprie a membrului bandajat, cu un efect foarte bun pentru tratamentul fibrozei limfostatice.

Cazul pacienților hipertensivi sau cu insuficiență cardiac și edem limfatic

În cazul pacienţilor cu tensiune arterială crescută sau cu insuficienţă cardiacă cunoscută, care nu sunt perfect controlate medicamentos, se renunță la aplicarea bandajului compresiv sau se aplică pe o suprafață mai redusă a regiunii cu edem, de exemplu, pentru edemul membrelor inferioare se poate aplica bandajul compresiv numai până la genunchi.

Complicaţiile bandajului compresiv

Aplicarea bandajului compresiv este urmată uneori de apariţia unor complicaţii, așa cum este dermatita de contact, ca reacţie de intoleranţă a pielii pentru anumite componente din structura materialelor din care sunt confecţionate bandajele, reacţie cutanată care trebuie să fie, însă, diferenţiată, în primul rând, de erizipel.

Unii pacienţi descriu, după bandajare, o senzaţie de lipsă de aer, ceea ce poate indica faptul că bandajul a fost executat prea strâns. Această senzaţie apare, însă, mai frecvent, în caz de obezitate.

Bandajul compresiv poate determina creșterea valorilor tensiunii arteriale

Bandajul compresiv, exercitând o anumită forţă de compresie din exterior, poate determina creșterea valorilor tensiunii arteriale, de aceea se recomandă controlul repetat al tensiunii arteriale în timpul în care este purtat bandajul compresiv.
Bandajul compresiv al braţului poate, în acest sens, influenţa mai mult tensiunea arterială, decât bandajul compresiv al membrelor inferioare.

Datorită influenţei bandajului compresiv asupra tensiunii arteriale, acesta se poate aplica, în cazul pacienţilor cu edeme ale membrelor superioare și inferioare, pentru până la 3 extremiţăţi concomitent complet bandajate.

Dacă tensiunea arterială crește, purtând bandajul compresiv, prima intervenţie este aceea de îndepărtare a bandajului. Numai după reechilibrarea tensiunii arteriale și eventual, după suplimentarea tratamentului medicamentos antihipertensiv, se poate relua tratamentul cu bandaj compresiv.

Experienţa practică arată că, pentru pacienţii care urmează tratamentul intensiv decongestionant și prezintă la internare o presiune arterială cu valori ridicate, după primele zile de tratament se asistă la o normalizare a valorilor tensiunii arteriale, chiar în absenţa unei suplimentări medicamentoase, ca efect al eliminării unui volum de lichid excedentar din organism, cu ajutorul drenajului limfatic manual și mijloacelor compresive.

Un bandajul compresiv prea strâns poate duce la tromboză venoasă

Tromboza venoasă profundă este o complicaţie severă, dar posibilă, ceea ce indică gradul mare de responsabilitate al fizioterapeutului în realizarea bandajului compresiv. Un bandaj compresiv executat prea strâns poate produce presiune asupra pereţilor venoși, cu declanșarea trombozei venoase profunde sau superficiale.

Tromboza venoasă superficială poate apărea, de asemenea, fiind mai frecventă la pacientele cu lipohipertrofie, care suferă de varice ale membrelor inferioare și are consecinţe mai puţin severe decât tromboza venoasă profundă.

Dacă în urma aplicării de bandaje compresive, pacientul prezintă durere, nou apărută, la nivelul gambei, este indicat să se efectueze examenul medical pentru a exclude tromboza venoasă. Examinarea prevede examenul clinic, examenul de laborator (D-Dimer), examenul eco Doppler și, la nevoie, flebografia.

Datorită edemului de volum mare, mai ales la pacienţii care suferă de obezitate, examenul eco-Doppler al venelor profunde ale gambei poate fi mai greu de realizat și rămâne uneori inconcludent.

În caz de tromboză acută, superficială sau profundă, se întrerupe tratamentul cu drenaj limfatic manual și se inițiază tratamentul medicamentos. Se recomandă a se efectua însă, în continuare, bandajul compresiv sau să fie purtaţi ciorapi compresivi.

Scroll to Top