Edemul ischemic se întâlnește la nivel periferic sau la nivelul diferitelor organe.
La nivel de organ, edemul ischemic este foarte bine cunoscut, așa cum sunt, de exemplu, edemul cerebral din accidentul vascular ischemic sau edemul retinian din ocluzia arterei centrale a retinei.
În cele ce urmează sunt prezentate câteva elemente despre edemul periferic de cauză ischemică.
Edemul ischemic se întâlnește în ischemii periferice, acute sau cronice, de diferite cauze:
- ateroscleroza
- operaţia de reconstrucţie vasculară în caz de obstrucţie arterială
- arterioloscleroza diabetică
- ulcerul de decubit
- intervenţii chirurgicale în care s-a menţinut o reducere a fluxului arterial mai lungă de 60 de minute.
Edemul din ateroscleroză
Edemul ischemic din ateroscleroză apare în stadiile avansate din boala arterială periferică, la un număr mare de pacienți.
În teritoriile afectate de ischemie se produce suferință tisulară deoarece vasele arteriale obstruate nu reușesc să transporte oxigenul și materiile nutritive la nivelul celulelor. Datorită hipoxiei și deficitului de substanţe nutritive se produc leziuni ale endoteliului capilar, ceea ce duce la creșterea permeabilităţii capilare, cu apariția unui edem de tip inflamator.
Deoarece, pentru ameliorarea durerilor din boala arterială obstructivă periferică, pacienţii păstrează adesea poziţia în șezut, cu gambele atârnânde, pentru a favoriza fluxul arterial, se asociază și o componentă de edem ortostatic.
Edemul din regiunile cu ischemie agravează suferinţă tisulară produsă de ischemie, deoarece lichidul interstiţial excedentar mărește distanţa de difuziune dintre capilare și celulele pe care acestea le nutresc. De aceea, tratamentul edemului este important pentru a putea preveni complicațiile ischemiei.
Edemul ischemic din boala arterială periferică este localizat la nivelul labei piciorului, gleznei sau în regiunea distală a gambei. Este un edem uni- sau bilateral, cu tegumente reci, iar pulsaţiile arterelor periferice nu sunt perceptibile la palpare.
Datorită atrofiei musculare asociate, edemul poate fi mai puțin remarcat.
Tratamentul edemului ischemic se realizează pe cale chirurgicală și medicamentoasă, fiind adresat cauzei principale a acestui tip de edem, adică ischemiei.
O măsură utilă este menținerea unei poziții orizontale a membrelor inferioare afectate, care este posibilă prin administrarea de antialgice.
Tratamentul fizioterapic al edemului ischemic, oferă, de asemenea, un beneficiu terapeutic și constă în terapia cu drenaj limfatic manual și compresie lejeră, pentru a nu diminua suplimentar fluxului arterial.
Compresia cu bandaje sau ciorapi compresivi, deși lejeră, este însă necesară pentru a limita edemul. Reducerea edemului este importantă, deoarece, numai în acest mod se menţine, cât mai aproape de normal, spaţiul de difuziune, adică distanţa dintre capilare și celule, care permite o nutriţie bună a celulelor, aspect deficitar central în leziunile ischemice.
Edemul ischemic post-reconstructiv după reconstrucția arterială
Edemul ischemic post-reconstructiv este un edem ce poate să apară într-un număr de cazuri (după unii autori, la 40-100% din pacienți), după operaţia de reconstrucţie vasculară pentru obstrucţie arterială (mai ales după operația de by-pass femoro-popliteal), în teritoriul ce anterior fusese ischemic.
Este un edem pasager, ce apare de obicei odată cu mobilizarea pacientului, cu o durată de câteva zile sau săptămâni, dar care poate să atingă un volum destul de important și care poate fi localizat pretibial sau în regiunea gleznei.
Mecanismele de apariție ale acestui edem nu sunt complet descifrate, fiind presupuse mai multe fenomene:
- tulburări ale circulației limfatice
- inflamația asociată reperfuziei
- hiperemia post-operatorie în teritoriul anterior ischemic, la nivelul căruia endoteliul capilarelor fusese deja afectat de ischemie
- creșterea permeabilității capilare
- edemul inflamator post-traumatic, datorată intervenției chirurgicale.
Datorită faptului că edemul post-reconstructiv este localizat în țesutul subcutanat, în mod asemănător cu edemul limfatic, se consideră că disfuncția vaselor limfatice trebuie să fie unul dintre cele mai importante mecanisme implicate în producerea acestui tip de edem. Tulburarea circulației limfatice apare datorită traumatizării vaselor limfatice prin actul operator.
Deoarece traseul vaselor limfatice colectoare ale membrelor inferioare se află în regiunea antero-interna a coapsei și genunchiului, iar operaţiile de reconstrucţie arterială sunt adesea efectuate în aceste regiuni, în cazul în care edemul persistă mai mult de câteva săptămâni post-operativ, poate fi vorbă, însă, de un edem limfatic secundar post-operator, datorat leziunii accidentale a colectoarelor limfatice.
Prin urmare, se afirmă că, pentru a preveni apariția edemului post-reconstructiv trebuie să fie utilizate tehnici operatorii ce evită lezarea vaselor limfatice, iar postoperativ este necesară poziționarea membrului afectat în poziție declivă, terapia cu drenaj limfatic manual și aplicarea de ciorapi compresivi.
Edemului ischemic din arterioloscleroza diabetică
Edemul ischemic din arterioloscleroza diabetică se datorează microangiopatiei diabetice. Se localizează, de asemenea, la nivelul labei picioarelor sau gambelor, însă, spre deosebire de edemul ischemic din ateroscleroză, este simetric, iar pulsaţiile arterelor periferice sunt perceptibile la palpare.
Ca în cazul edemului din aterosceroză, și în acest caz, în teritoriile afectate de ischemie aportul nutritiv la nivelul celulelor este scăzut, astfel se produc leziuni ale endoteliului capilar, care duc la creșterea permeabilităţii capilare și apariția unui edem inflamator.
Tratamentul fizioterapic al edemului ischemic din arterioloscleroza diabetică oferă un beneficiu terapeutic, putând fi efectiv în evitarea amputației și constă în terapia cu drenaj limfatic manual și compresie lejeră, pentru a nu diminua suplimentar fluxului arterial.