Edemul ortostatic

Patogenia edemului ortostatic

Edemul ortostatic apare după menţinerea neschimbată a poziţiei în ortostatism sau șezând pe scaun (muncă la birou, călătorii cu avionul), o durată prelungită de timp. Trebuie observat faptul că mersul, deși presupune poziția verticală, este diferit de poziția ortostatică fixă, când lipsește funcția de pompă a musculaturii gambei.

Ortostatismul prelungit duce, prin greutatea coloanei de sânge în vene, la creșterea presiunii de la nivelul venelor membrelor inferioare și la dilatarea acestora.

Rolul principal în geneza edemului ortostatic este avut de creșterea presiunii la polul venos al capilarelor.

Se apreciază că, în apariția edemului ortostatic, este implicată, la femei, și o permeabilitate capilară crescută, mecanism care intervine și în edemul idiopatic independent de ciclul menstrual, edemul ortostatic fiind, de altfel, mai frecvent la femei.

Pe de altă parte, în prezența afecțiunilor venoase, ortostatismul este implicat în accentuarea edemului venos, de asemenea mai frecvent la femei.

La peste 10 ore de ortostatism, edemul care apare se numește edem de suprasolicitare ortostatică și apariţia sa nu este patologică.

Mecanismul edemului ortostatic are elemente comune cu cel al edemului care se produce în cazul faltelor cutanante de țesut adipos care atârnă, la nivelul peretelui abdominal, coapselor sau gambelor, în obezitățile grave, precum și la pacienții imobilizați la pat, cărora nu le este schimbată poziția în pat.

Elemente clinice ale edemului ortostatic

Edemul ortostatic este simetric, putând fi observat, de obicei, la gambe și la degetele de la picioare și produce uneori dureri, deoarece încălțămintea poate deveni prea strâmtă. Alteori, edemul nu este perceptibil vizual. Se accentuează în perioadele de vară și, în general, în ambientele calde.

După repausul nocturn, edemul ortostatic este complet reversibil.

Prevenirea edemului ortostatic

Deoarece edemul ortostatic se asociază, cel mai adesea, profesiilor în care este menţinută poziţia ortostatică un număr mare de ore, dintre care unele, din coincidenţă, sunt exercitate, mai mult, de către femei (vânzătoare, cadre medicale, profesoare), se recomandă a se preveni edemul, prin folosirea, cu regularitate, a ciorapilor compresivi (pot fi suficienţi cei cu ţesătura circulară, în clasa de compresie 2, când nu există alte cauze de edeme).

Scroll to Top