Cum se realizează drenajul limfatic manual
Terapia cu drenaj limfatic manual este o tehnică de masaj ce cuprinde o succesiune de manevre executate pe traseul căilor limfatice și în regiunea cu edem limfatic, ce au rolul de a stimula motricitatea intrinsecă a vaselor limfatice și de a mobiliza astfel lichidul de edem acumulat, după principiul de „deschidere“ a căilor limfatice proximale (adică mai apropiat de inimă) înaintea celor distale (adică mai îndepărtat de inimă), astfel încât este tratat mereu teritoriul proximal, înainte de teritoriul distal imediat următor, fiecare manevră de drenaj respectând, mereu, sensul de circulaţie a limfei, adică dinspre periferie spre inimă.
Terapia începe în regiunea supraclaviculară, favorizând golirea cisternei terminale a ductului toracic, la nivelul unghiului venos stâng (regiune denumită Terminus).
Durata ședinţei de drenaj limfatic este dependentă de gravitatea edemului și de numărul de extremităţi cuprinse de edem, fiind, de obicei, de 45-60 de minute.
Efectul de stimulare al motricității intrinseci a vaselor limfatice după o ședință de drenaj limfatic manual durează circa 6 ore, de aceea, în cazurile de edem limfatic, se recomandă aplicarea terapiei cu drenaj limfatic manual de două ori pe zi, în cazul tratamentului intensiv.
Tratamentul cu drenaj limfatic manual
Cazurile în care drenajul limfatic manual nu se poate efectua
Drenajul limfatic manual este contraindicat în:
-
infecţii acute bacteriene în regiunile edematoase
-
infecţii acute virale (de obicei, generale)
-
tromboza acută, profundă sau superficială
-
insuficienţa cardiacă decompensată
-
manifestări alergice cutanate acute, de intensitate crescută
-
ulcere radiogene din dermatita radică acută (în general, după radioterapie, momentul în care se poate începe terapia cu drenaj limfatic manual trebuie stabilit în funcție de recomandarea medicului specialist în radioterapie).
Cea mai frecventă cauză în care se impune întreruperea tratamentului cu drenaj limfatic manual este erizipelul
În practică, o contraindicaţie des întâlnită a drenajului limfatic este cazul infecţiilor bacteriene în teritoriul edematos, așa cum este erizipelul, când executarea drenajului limfatic ar putea determina riscul de agravare sau de generalizare a procesului infecţios (presiunea executată în zonele cu infecţie exacerbează infecţia, observaţie cunoscută în chirurgie). În caz de erizipel, terapia cu drenaj limfatic manual se poate relua la 3 zile de afebrilitate, după începerea antibioticelor.
Când este contraindicată terapia manuală în regiunea cervicală
Manevra de „deschidere” a căilor limfatice, la nivel supraclavicular, nu se poate efectua în caz de:
-
struma nodosa
-
hiperfuncţie tiroidiană
-
sindrom de sinus bolnav
-
arterioscleroză carotidiană severă la nivelul bulbului carotic
-
placă aterosclerotică carotidiană instabilă.
Cazurile în care nu se poate efectua tehnica drenajului limfatic manual profund la nivel abdominal
Drenajul abdominal profund este contraindicat, de exemplu, în caz de:
-
anevrism de aortă abdominală
-
sarcină
-
boli inflamatorii intestinale
-
tumori abdominale
-
leziuni radiogene ale tractului digestiv sau urinar.
Terapia zonei cicatriciale
În cazul existenţei de cicatrici postoperatorii, terapeutul trebuie să efectueze și tratamentul de întindere a cicatricilor, deoarece acestea tracţionează ţesuturile și limitează mișcările membrelor, agravând edemele. Cicatricile trebuie, de asemenea, în anumite cazuri, să fie îngrijite, prin aplicarea de creme speciale, ce diminuează fibroza cicatricială.
Cazul pacienților cu edem limfatic și insuficiență cardiacă
Cazul pacienților cu insuficiență cardiacă este prezentat la pagina despre edemul cardiac.
Cazul pacienților cu edem limfatic și insuficienţă renală cronică
În cazul pacienţilor cu edem limfatic și afecţiuni renale cronice, tratamentul cu drenaj limfatic și bandaj compresiv este posibil numai când diureza se menţine la un nivel suficient, pentru a nu exista risc de edem pulmonar acut. În cazul pacienţilor dializaţi, drenajul limfatic se realizează înaintea ședinţei de dializă, astfel încât lichidul de edem mobilizat prin drenaj să poată fi eliminat din organism, în timpul dializei.
Cazul pacienților cu edeme limfatice deosebit de voluminoase
O consecinţă a terapiei în cazurile cu edem limfatic de volum foarte mare este faptul că drenajul limfatic poate “extinde” limfedemul manifest într-o regiune ce anterior nu prezenta un edem. Drenajul limfatic, care are rolul de a mobiliza lichidul acumulat în exces, poate să ducă astfel la apariţia unui edem limfatic latent sau manifest in forma ușoară în zona de la periferia regiunii până la care se întindea iniţial edemul limfatic și anume, va apărea edem limfatic în zona situată proximal sau, la nivelul trunchiului, controlateral. Acest lucru se explică prin suprasolicitarea vaselor limfatice din zona spre care a fost dirijat excesul de lichid, de către acest volum de lichid de edem mobilizat.
Astfel, un edem masiv al gambelor poate să se amelioreze mult după începerea terapiei cu drenaj limfatic, dar poate duce la apariţia unui edem limfatic ușor în regiunea peretelui abdominal. Un edem limfatic sever care cuprindea și peretele abdominal poate, după începerea unui tratament decongestionant intensiv, să ducă la apariţia de edem limfatic, de exemplu, în regiunea mamară, ceea ce va ridica probleme de diagnostic diferenţial, prin aspectul ţesutului subcutanat infiltrat, uneori chiar cu aspect tipic de “coajă de portocală”, aspect întâlnit și în cancerul mamar.
Acest fenomen este important, deoarece particularitățile edemului limfatic vor caracteriza și regiunea în care limfedemul s-a extins, astfel recomandările preventive pentru edemul limfatic trebuie să fie respectate și pentru această zonă, iar complicațiile edemului limfatic pot apare și în această localizare. De exemplu, unii pacienți cu edem limfatic al membrelor inferioare, relatează despre edemul regiunii genitale care apare în urma administrării de injecții subcutanate la nivel abdominal sau despre erizipel la nivel lombar inferior, fenomene datorate edemului limfatic latent sau ușor manifest în regiunile inferioare ale trunchiului, ce apare datorită drenajului edemului limfatic al membrelor inferioare.
Cazul pacienților oncologici cu edem limfatic malign, recidive sau metastaze tumorale
O formă aparte de edem limfatic asociat cancerului este edemul limfatic malign, cauzat de infiltrarea tumorală a vaselor limfatice. Există opinii contradictorii asupra beneficiului drenajului limfatic în cazul de edem limfatic malign, datorită posibilităţii ca însuși tratamentul cu drenaj limfatic să aibă un rol în diseminarea tumorală. În practică, se efectuează drenajul limfatic, în caz de limfedem malign, mai ales cu scop paliativ, pentru reducerea durerii, caracteristică limfedemului malign.