Edeme caracteristice sexului feminin
Edemele caracteristice sexului feminin sunt următoarele:
- edemul ciclic premenstrual
- edemul microangiopatic
- edemul fiziologic din sarcină
- edemul patologic din sarcină
- lipedemul
Femeile sunt mult mai des afectate de edeme, datorită structurii mult mai laxe a țesuturilor și masei musculare mai reduse în comparație cu bărbații, precum și datorită acțiunii specifice a hormonilor sexuali feminini.
Edemul ciclic premenstrual și edemul de sarcină sunt edeme fiziologice și apariţia lor se explică prin mecanisme și efecte hormonale naturale.
Uneori, sunt prezente, la aceeași femeie, mai multe tipuri de edeme caracteristice sexului feminin.
În acest context, se mai poate preciza faptul că edemul de cauză venoasă este, de asemenea, mult mai frecvent la sexul feminin, decât la bărbați, datorită particularităților mai sus menționate, precum și sarcinilor sau tratamentelor cu hormoni sexuali feminini sau chiar purtării de încălțăminte cu tocuri înalte, cu diminuarea funcției de pompă a musculaturii gambelor.
De asemenea, edemul indus de medicamente (estro-progesteronice), precum și edemul indus de diuretice (auto-administrate, considerând că ajută în cura de slăbire), sunt mult mai frecvente la femei.
Edemele caracteristice sexului feminin pot fi accentuate, mai ales atunci când intervin și alti factori, dintre factorii tipici care agravează edemele: căldura, obezitatea, postura prelungită în ortostatism sau când nu sunt luate măsuri de prevenire a edemelor, la persoanele cu risc crescut de a suferi de edeme, cum ar fi, de exemplu, purtarea de ciorapi compresivi la femeile cu exces ponderal, care lucrează preponderent în ortostatism, în condiții de temperatură, în general, ridicată.
Astfel, edemele caracteristice sexului feminin sunt mai voluminoase la femeile care suferă și de alte tipuri de edeme, de etiologie complet diferită.