Patogenia edemului microangiopatic
Denumirea acestui tip de edem apare diferit la diferiți autori (”edemul idiopatic”, în cartea Dr. U. Herpertz, ”edemul idiopatic independent de ciclu” în lucrarea Prof. M. și E. Földi, ”edemul microangiopatic” după alți autori).
Denumirile ”microangiopatic” și ”idiopatic” pot duce la o înţelegere eronată, deoarece ambele cuvinte, atât “microangiopatic” cât și “idiopatic” au semnificaţie precisă în limbajul medical, care însă nu corespunde cauzei dovedite tipului de edem despre care este vorba în acest paragraf. Termenul “microangiopatic” este folosit în medicină pentru a indica modificările vaselor arteriale de mici dimensiuni, de la arteriole până la capătul arterial al capilarelor, în general datorită diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale sau microtrombozelor, iar “idiopatic” semnifică o cauză necunoscută.
Edemul microangiopatic a fost iniţial un edem “idiopatic”, adică un edem de cauză greu de precizat, ceea ce explică unul din numele date acestui edem. Ulterior s-a demonstrat că acest tip de edem este determinat de permeabilitatea capilară crescută, fenomen demonstrat prin scintigrafie capilară, și, datorită faptului că apare numai la femei, se înţelege că este influenţat de hormonii sexuali feminini. Astfel pubertatea, tratamentele cu hormoni sexuali feminini, menopauza, pot marca momentul de debut al acestui tip de edem sau circumstanța în care se poate agrava.
Edemul microangiopatic, deși dependent de hormonii sexuali feminini, este un alt tip de edem decît edemul ciclic premenstrual, cu care însă se înrudește mult, conform Prof. M. și E. Földi. Aceste două tipuri de edeme se pot asocia, la aceeași pacientă. Spre deosebire de edemul ciclic premenstrual, apariţia edemului microangiopatic nu este legată de fazele ciclului menstrual, deși poate avea variații de amploare.
Manifestări clinice în edemul microangiopatic
Edemul microangiopatic se manifestă la nivelul oricărei regiuni din corp și este un edem simetric. În mod caracteristic, dimineaţa la trezire sunt mai afectate regiunile superioare ale corpului (pleoapele, faţa, degetele, mâinile), iar, către seară, membrele inferioare. Astfel, în decursul zilei, poziţia ortostatică și mișcarea obișnuită a membrelor superioare duce la drenarea edemelor din zonele superioare, în schimb se accentuează edemele la nivelul membrelor inferioare. Uneori, edemul este mai puțin vizibil, fiind însă perceput de femei, datorită senzației de țesut ”plin”.
Diureza, la pacientele cu edem microangiopatic, este scăzută în perioada în care se menţine ortostatismul (uneori întreaga durată a zilei), iar greutatea corporală poate fi mai mare spre seară, faţă de greutatea de dimineaţă, cu mai mult de 1,5 kg. Variaţiile de greutate ale pacientelor care suferă de acest tip de edem pot fi mari, fără să fie vorba de variaţii efective de greutate, ci numai de un exces de lichid interstiţial. Căldura influenţează în mod semnificativ amploarea acestui tip de edem.
Tratamentul edemului microangiopatic
În caz de edem microangiopatic se recomandă a face, de-a lungul zilei, câteva pauze în poziție orizontală, care favorizează mobilizarea edemelor de la nivelul membrele inferioare și a se purta ciorapi compresivi pentru membrele inferioare.
Tratamentul cu drenaj limfatic, pentru tot corpul, este eficient și în acest caz, dar are o eficacitate pe termen scurt. Auto-drenajul limfatic matinal, cu ”deschiderea” în zona Terminus și drenaj în regiunea feței, dușul cu apă ceva mai rece, înotul, pot fi utile în prevenirea sau tratamentul edemului microangiopatic.
Utilizarea diureticelor, ca mijloc terapeutic, este contraindicată, deoarece nu acționează patogenic.
În tratatul Prof. M. Földi și Prof. E. Földi se face recomandarea ca, în cazul pacientelor care suferă de acest tip de edem, precum și de varice ale membrelor inferioare, să se evite tratamentul chirurgical al varicelor.