Cauzele care determină apariția edemului limfatic în regiunea capului și gâtului
Edemul limfatic în regiunea capului și gâtului este mai rar de cauză primară, fiind așadar, cel mai adesea, un edem limfatic secundar, deci dobândit în urma unor cauze care au acționat, la un moment dat, în decursul vieții.
Tratamentul tumorilor maligne localizate la nivelul capului și gâtului, cum ar fi cancerul orofaringian, cancerul laringian, cancerul nasofaringian, cancerul tiroidian sau diferite forme de limfoame, reprezintă cauza cea mai frecventă de edem limfatic în regiunea capului și gâtului.
Factorii care influențează gravitatea edemului limfatic în regiunea capului și gâtului
Intervenția chirurgicală de limfonodectomie în regiunea gâtului (neck dissektion), care duce la secționarea căilor limfatice, precum și radioterapia căilor limfatice, pre- sau postoperativă, reprezintă factorii determinanți ai edemului limfatic secundar oncologic al capului și gâtului, care poate avea diferite grade de gravitate.
Limfedemul secundar al capului și gâtului este mai grav când, de exemplu, au fost îndepărtați un număr mare de ganglioni limfatici, sunt prezente cicatrici întinse, anfractuoase, s-a realizat o laringectomie cu cicatrice în forma de “U” sau limfadenectomia bilaterală.
Apariția limfedemului este favorizată de producerea complicațiilor la nivelul plăgii chirurgicale, infecțiile postoperatorii putând fi mai frecvente, în această regiune, datorită florei microbiene de la nivelul tegumentului și mucoaselor.
De asemenea, edemul este mai accentuat când sunt asociate complicațiile radioterapiei.
Intervențiile chirurgicale mai puțin invazive (abord transoral, chirurgie laser), cu realizarea de neck dissektion funcțional sau selectiv (în comparație cu neck dissektion radical) sunt urmate de limfedeme mai puțin severe.
Elemente de gravitate și complicațiile edemului limfatic oncologic în regiunea capului și gâtului
Limfedemul capului și gâtului secundar tratamentului oncologic asociază, adesea, diminuarea mobilității gâtului prin edem, cicatrici și fibroză radiogenă.
Edemul limfatic în regiunea capului și gâtului are un impact psihologic masiv. Pacienții sunt adesea afectați de depresii severe, datorită schimbării radicale a înfățișării feței. Adesea sunt nevoiți să renunțe la locul de muncă și ajung să se izoleze social.
Nu rareori, edemele pot fi deosebit de severe, conducând la imposibilitatea de a închide gura sau de a deschide ochii, tulburări de înghițire. Aceste manifestări sunt mai grave mai ales dacă limfedemul nu este tratat.
În unele cazuri, datorită stazei limfatice în regiunea capului se ajunge la encefalopatia limfostatică și oftalmopatie.
Recomandări în caz de edem limfatic al capului și gâtului
Recomandările tipice în caz de edem limfatic, sunt necesare și în acest caz. Datorită particularității localizării, se recomandă a se evita leziunile de la nivelul cavitații bucale, asa cum sunt mușcarea limbii sau leziunile gingivale în cadrul tratamentelor stomatologice. Expunerea la soare este în mod special contraindicată.
Tratamentul edemului limfatic al capului și gâtului
Tratamentul limfedemului capului și gâtului necesită terapia regulată cu drenaj limfatic manual, uneori intraoral. În cazul unor pacienți este nevoie ca drenajul limfatic manual să fie efectuat în fiecare zi. Uneori, terapia cu drenaj limfatic al pleoapelor trebuie să fie efectuată chiar de către pacienți, zilnic.
Tratamentul compresiv este posibil, atât sub forma de bandaje, cât și sub forma de ciorapi compresivi adecvați. Compresia trebuie să fie lejeră, pentru a nu declanșa dureri sau parestezii, utilizând materiale moi, din bumbac și nu se execută în regiunea gâtului. Întrucât este dificil de suportat, compresia este menținută, adesea, pentru un timp mai scurt.
Un beneficiu care merită să fie menționat, mai ales deoarece compresia în regiunea capului și gâtului este mai greu de aplicat, este cel oferit de utilizarea benzilor de limfotaping kinesiologic.
Ca în cazul oricărui tip de edem limfatic secundar oncologic, și în cazul edemelor limfatice din regiunea capului și gâtului, care nu răspund sau chiar se agravează în timpul tratamentului cu drenaj limfatic manual, se poate suspiciona recidiva tumorală.