Edemul fiziologic din sarcină

Mecanismele de apariție a edemului fiziologic de sarcină

În sarcină se produce, în mod fiziologic, o vasodilataţie sistemică, mediată de creșterea producției de oxid nitric endotelial. Vasodilataţia, care este un mecanism favorabil circulaţiei fetale și dezvoltării fătului, produce scăderea volumului circulant, cu activarea mecanismelor de retenţie a apei și sodiului, prin intervenţia sistemului RAA (renină-angiotensină-aldosteron), sistemului simpatic și ADH (hormonului antidiuretic). Hormonii estrogeni produc retenţie hidro-salină și creșterea permeabilităţii capilare. Astfel volumul extracelular crește cu până la 50 % (volumul sanguin crește cu 1 litru și cel interstiţial cu 4 litri), fără creșterea presiunii arteriale. Hipervolemia conduce la creșterea permeabilităţii capilare pentru proteine și la hipoproteinemie.

Acțiunea estrogenilor scade tonusul venos și diminuează activitatea musculaturii intrinseci a vaselor limfatice, iar datorită creșterii uterului și presiunii pe care acesta o poate exercita asupra organelor din cavitatea abdominală, apare și o ușoară stază limfatică și venoasă.

Aceste mecanisme sunt fenomene fiziologice și ar trebui să fie perfect reversibile după naștere.

Manifestări clinice în edemul fiziologic de sarcină

Greutatea gravidei atinge, la termen, în mod firesc, în medie, o valoare cu circa 12 kg mai mult, față de greutatea anterioară, o parte din această creștere de greutate fiind explicată prin volumul hidric excedentar din organism, fiziologic în sarcină. Prezenţa, în sarcină, de edeme ușoare la nivelul gambelor, mai ales în ultimele luni de sarcină, este considerată normală și este foarte frecventă.

Diagnosticul diferențial al edemului fiziologic de sarcină

Edemul fiziologic de sarcină este mai abundent în cazul femeilor care suferă de sindrom premenstrual.

Un edem de sarcină accentuat necesită, însă, investigaţii medicale, pentru a fi diferenţiat de edemul patologic din sarcină.

Tratamentul edemului fiziologic de sarcină este necesar când edemul este abundent

Pentru prevenţia edemului fiziologic de sarcină se recomandă a se purta ciorapi compresivi până în regiunea inghinală, pe toată durata sarcinii, care sunt utili, de altfel, și în prevenţia trombozelor venoase, a căror apariţie este favorizată de sarcină.

Terapia cu drenaj limfatic manual, la pacientele care suferă de diferite forme de edeme (limfedem, lipedem, flebedem sau forme combinate de edeme), poate fi efectuată, de-a lungul perioadei de sarcină, renunţându-se la drenajul limfatic profund al abdomenului.

Scroll to Top